Jeannine & Tuur in Canada.reismee.nl

Halifax

Hey allemaal, hier zijn we weer. We zijn over halfweg, maar er staat ons nog heel wat te wachten! Eerste dag Nova Scotia was een dagje Halifax. Halifax is een stad aan de oostkust van Canada, met vooral een leger verleden. De stad werd in 1749 gesticht als het centrum van de Britse militaire macht in noord Amerika. Door haar goede ligging (en ijsvrije haven) was ook de handel en scheepvaart een belangrijke troef. In de beide wereldoorlogen heeft Halifax telkens een belangrijke rol gespeeld als vertrekhaven voor de vele transportschepen richting Europa. Op 6 december 1917 is de hele stad verwoest geworden door een explosie van een munitieschip na een botsing in de haven. Deze gebeurtenis drukt nu nog steeds een stempel op de stad... In de vele musea en historische plaatsen die we bezochten wordt hier nog steeds naar verwezen... We begonnen deze ochtend onze wandeling richting downtown (dit keer zeer letterlijk op te vatten) en kwamen voorbij een sportterrein waar men reeds volop aan het baseballen was... Tja, zondag hé... Aangekomen aan de waterkant zagen we "historic Properties", een aantal elegante gebouwen uit natuursteen en veel hout opgetrokken. Deze vroegere opslagplaatsen herbergen nu speciaalzaken en soevenierwinkeltjes, pubs en restaurants. Verder zuidwaarts langs de kade kwamen we aan het "Martime Museum of the Atlantic". Hier kwamen we meer te weten over de zeevaartgeschiedenis van Nova Scotia en over de Titanic. Er liggen ook 150 slachtoffers van deze scheepsramp begraven op het kerkhof van Halifax. Verder naar het zuiden over het Harbourfrontwandelpad kwamen we door een overdekte markt aan "Pier 21". Langs hier zijn meer dan 1 miljoen immigranten en vluchtelingen Canada binnen gekomen. Nu huisvest dit gebouw een tentoonstelling over de geschiedenis van het land en over deze periode van instroom van mensen. Van hieruit trokken we terug bergop, langs enkele kerken tot aan de "Old Town Clock" aan de voet van de citadel. Deze citadel ligt dus nog een stuk hoger en is een stervormig fort. In de citadel kan je nog dagelijks zien hoe het in kilts gehulde 78ste regiment Highlanders hier leefde. Een mooie evocatie, en de klim zeker waard. Morgen verkennen we de streek ZW van Halifax. Dit zullen we doen met de wagen die wij hier ter beschikking hebben...

Reacties

Reacties

bert

Door op de kaart te kijken naar de volgende halte, vermoed ik dat jullie tegen morgen wel wat brugjes over verschillende watertjes zullen overgestoken zijn???

Karin Vandeven

Bedankt voor al deze informatie. Jullie zijn wel zeer goed gedocumenteerd! Zondag Marijke Van Eylen gezien op de BBQ voor 50j 's hertogenwijngaard. Zij hebben daar ook een paar jaar gewoond. Precies nog heimwee naar die tijd.

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!